air-heating-temperature-btu-diagram

Какво е BTU, а какво е инвертор?

| 0 comments

Какво е BTU ?

Капацитетът на голяма част от климатиците се измерва в BTU ( Британски Топлинни Единици).

1 BTU е необходимото количество топлина за повишаване на температурата на 0.45 кг ( 1 pound) вода с 0.56 градуса Целзий ( 1 градус Фаренхайт), което е равно точно на 1,055 джаула.

Коефициетът на енергийна ефективност EER изразява връзката между мощност в BTU и консумирана мощност в W ( ват) , като предварително ни е известно, че 1000 BTU = 0.293 kW.

Желанието на всеки производител е да достигне максимален EER, което естествено, обаче, води до оскъпяване на продукта.

Какво е инвертор ?

Инверторният климатик е най-предпочитаният вариант и най-добрият избор на съвременния пазар.

Конвенционалният климатик функционира на принципа включване и изключване, като до достигане на желаната температура работи на пълната си мощност, след което се изключва.

За да се подобри неикономичният режим на работа на конвертора, се създава инверторната система. При инверторния климатик, компресорът разполага с вариатор и скорост, което позволява регулиране на мощността в зависимост от температурата, която иска да се достигне.

Основните предимства на инвертора са икономичният му режим на работа, достигащ до 70% по-малко консумирана електроенергия в сравнение с конвертора, възможността да функционира до – 20 градуса Целзий , липсата на резки температурни колебания в помощението, по-ниско ниво на шума и значително по-дълъг живот, поради регулиране на натоварването на компресора.

Вашият коментар

Required fields are marked *.

*